הפוסט הזה הוא המשך של פוסט שפרסמתי לפני יובלות בבלוג הלועזי שלי, little green box. בבלוג ההוא, האהוב, אני כותבת (לעתים רחוקות, אבל זה עדיין נחשב) ומעלה הדרכות בנושא נייר, עם דגש על כרטיסי ומנגנוני פופ-אפ. פופ-אפ, למי שלא יודע, זה שם כללי למנגנוני נייר המאפשרים את הקסם הזה של איור תלת מימדי, שקופץ וקם לתחייה מבין דפי ספרים וכרטיסי ברכה. המינוח המקצועי הוא ״הנדסת נייר״, אבל זה סתם שם מפונפן לעיסוק כיפי, שגם בגרסאות הכי בסיסיות שלו מתגמל בתוצאות מרגשות. אני מעבירה סדנאות בנושא כבר כמה שנים ואוספת ספרי פופ אפ נהדרים להנאתי.
את הכרטיס הזה הכנתי לראשונה, כאמור, מזמן. ואפילו הבטחתי לקוראים שלי הדרכה מפורטת, שלא סיפקתי מעולם. והבטחות צריך לקיים, נכון? אז באיחור מגה-אפנתי, הנה הדרכה לכרטיס פופ אפ פשוט אך שובה, לחברים שעברו דירה, לבן דוד שחזר מהגולה. אני מקדישה את הכרטיס הזה לארי שלי, שבונה איתי בית – גם בלב וגם בבלוקים.
כלים וחומרים:
– נייר עבה, כמו בריסטול, נייר מדוגם או קארדסטוק. אני השתמשתי בדפים מכאן.
– סכין חיתוך ו/או מספריים. אני מעדיפה סכין חיתוך קטנה עם להב בזוית 30 מעלות.
– עצם קיפול / סטילוס / אטב משרדי (אם שתי המילים הראשונות הן ג׳יבריש בשבילך, ממליצה על האטב).
– דבק כשלהו, אני משתמשת בדבק ג׳ל מסוג 3M Scotch.
– מדפיסים את התבנית – לא צריך לשנות גודל, פשוט להדפיס כמו שהיא.
יאללה לעבודה:
בוחרים את הנייר שישמש בסיס לכרטיס. חשוב שיהיה נייר עבה יחסית, כדי שיצליח להתמודד עם המנגנון החזק המודבק אליו. חותכים אותו לגודל 23X15 ס״מ. חורצים אותו עם הסטילוס/ הדופן העגולה של אטב ליצירת ציר ומקפלים. קיבלנו בסיס לכרטיס, בגודל 11.5X15 ס״מ כשהוא סגור.
גוזרים את יחידות התבנית של הבית, הגג ובסיסו בצורה גסה, ומשאירים מסגרת לבנה של נייר סביבם. אין צורך לדייק ולגזור ״על הקווים״. מדביקים עם נייר דבק את היחידות על גבי הניירות הנבחרים.
כלל ברזל בפופ אפ – לפני שחותכים – תמיד חורצים. משתמשים בסטילוס או אטב משרדי וחורצים את הקווים המקווקווים. לא לפחד להפעיל לחץ – החריצה צריכה להיראות על הנייר שמתחת לתבנית ולצור לנו ציר קיפול.
אחרי שחרצנו הגיע הזמן לחתוך. אני אישית מעדיפה סכין חיתוך או סכין מנתחים בעיקר לחלונות, אבל לגבולות החיצוניים של האלמנטים אין בעיה להשתמש גם במספריים. חותכים את כל הקווים הרציפים (לא מקווקווים). מתחילים מהחלונות ועוברים לקווי המתאר. אם קצת מתעצלים אפשר לוותר על החלונות, אבל הם מוסיפים פרטים וחן לבית הפשוט.
מקפלים את כל הקווים שחרצנו לכדי צירים גמישים. מניחים דבק על לשונית ההדבקה שבצד הבית ומדביקים לדופן הפנימית, לקבלת לולאה סגורה, ממש צורה של בית. בשלב זה ניתן להוסיף דלת קטנה, ווילונות או קישוטים אחרים.
גם לבסיס הגג נקפל מצד לצד את הקווים שחרצנו, להגמיש את הצירים. נשים דבק על הלשוניות המשולשות ונדביק לקירות הבית בעלי הגמלון המשולש, בצמוד למתאר הגג.
נשים עוד קצת דבק על הלשוניות החפשיות ונניח מעליהן את הגג. הדרך הטובה ביותר לוודא שהן מודבקות היטב היא להשטיח את הבית ולהפעיל מעט לחץ על הגג המודבק.
נסמן על בסיס הכרטיס שלנו את מיקום הבית, 45 מעלות מהציר. נשמע מסובך? מה פתאום! הנה טריק פשוט: לוקחים פיסת נייר קטנה, מקפלים וגוזרים לקבלת ריבוע מושלם עם ציר אלכסוני (ראו תמונה).
מניחים את השבלונה הריבועית שקיבלנו, כך שצירה ממוקם על גבי ציר הכרטיס. אם נשרטט בעפרון קו לאורך שתי צלעותיה התחתונות של השבלונה, נקבל סימון 45 מעלות מהציר בדיוק! ממקמים את קודקוד השבלונה כ- 5.5 ס״מ מחלקו התחתון של הכרטיס, ומסמנים קו בעפרון.
מניחים מעט דבק על לשונית ההדבקה הקטנה מבין השתיים בבסיס הבית, ממקמים את הבית לאורך הקו המסומן ומדביקים.
עכשיו משטיחים את הבית, מניחים דבק (לא הרבה, שלא יגלוש) על הלשונית הארוכה שבבסיס הבית, וסוגרים את הכרטיס. לא להתפתות לפתוח! תנו לדבק להתייבש זמן מה, הניחו את הכרטיס תחת ספר כבד למספר דקות.
זהו! הוסיפו שביל או שיחים, קשטו את חלקו החיצוני של הכרטיס כאוות נפשכם ותנו למישהו אהוב ונהדר שמגיע לו 🙂
כרטיס נהדר, פשוט ומרגש. אם אתם מכינים כזה, אני רוצה לראות!
שירה