חג שמח לכולם! אני אוהבת את חנוכה ממש. חג של אור, על כל נגזרותיו. החג בו הפכתי לראשונה לאמא. עכשיו כשדן כבר בן 5 יש לי כבר הזדמנות לדבר איתו על מה זה אור, במובן המטאפורי והרגשי. זה נתן לי הזדמנות גם לחשוב על מה מאיר את ימי, להודות על מה שיש לי ומי שיש לי.
בשנים האחרונות חזרתי שוב ושוב לעבוד עם בטון בחנוכה, כמו בהדרכה המטריפה הזו וגם בפמוטים המשגעים האלה. איכשהו החיבור הזה של חומר קר וקשוח כמו בטון ושעווה צחורה ורכה, לחלוטין עושה לי את זה.
גם השנה, כמו בכל שנה, אני מעלה הדרכת חנוכה כשהנר השלישי מזמן דלק ונעלם. אז אם ההדרכה מוגשת באיחור – כדאי שהיא תהיה ממש קלה ומהירה, נכון? ובלי קשר לחג, אני מתכוונת להשתמש בפמוטים האלה גם אחרי חנוכה, בשלישיות, לעיצוב שולחן חגיגי.
כמה מילים על החומר: החימר מתייבש די מהר. אם תוך כדי עיבוד הוא מתחיל להתייבש ולהסדק, מוסיפים כמה טיפות מים ולשים. החימר ישוב להיות לח ונוח. מים משמשים גם להדבקה והחלקה של החימר, אבל צריך להזהר- אם תציפו את החימר במים הוא יאבד צורה.
אז מה צריך?
– חימר מתייבש באוויר במראה בטון (להשיג בחנויות היצירה, כמו כאן)
– מערוך או צינור
– להב של סכין יפני
– נרות דקורטיביים כלשהם
החימר הזה הוא חומר נחמד לאללה- רך מאד וקל לעיבוד, מתייבש באוויר ללא צורך באפיה, מתאים גם לילדים (לא זאטוטים, בדומה לחימר רגיל) ונראה ממש כמו בטון יצוק. יש בו אפילו גרגירים קטנים לחיזוק האשליה הדמוי-בטונית.
נוציא חתיכה מהאריזה ואת היתר נעטוף בשקית כדי שלא יתייבש. נרדד את החימר לעובי הרצוי: אפשר להכין פמוטים מעודנים, בעובי מילימטרים בודדים. אני בחרתי לעשות אותם שמנמנים, בעובי כחצי ס״מ, בדומה ליציקות ביתיות של בטון.
משתמשים בלהב ומטביעים אותו בבצק לחיתוך קו ישר (להזהר על האצבעות!). אחר כך חותכים קו נוסף, מקביל. עובי הרצועה שהתקבלה היא הגובה של הפמוט שלנו.
חותכים ומיישרים גם קצה אחד של הרצועה, בניצב לחיתוכים שביצענו.
טופחים קלות עם החימר על השולחן, כדי להשטיח את השפה ולדאוג שהצ׳ופצ׳יקים שאולי נוצרו מהחיתוך ייטמעו בחומר.
מלפפים את הרצועה סביב הנרות שנרצה להשתמש בהם. מודדים וקוטמים גם את הקצה השני לפי הצורך, לקבלת שפה ישרה.
מרטיבים את קצות הרצועה ומצמידים. המים משמשים כדבק, מרככים את החימר ומסייעים בהאחדה של המרקם.
מחליקים את התפר ומעלימים אותו בעזרת אצבע רטובה במעט מים.
טופחים עם הפמוט על המשטח מספר פעמים משני צדדיו הפתוחים, כדי להשטיח את הקצה ולשפר את המראה היצוק שאנחנו שואפים אליו.
טא דא! אחרי 24 שעות החימר יבש לגמרי וניתן לצפות בלכה מט, כדי להגביר את העמידות שלו מפני לחות. באופן עקרוני לא מומלץ לרחוץ את החימר הזה.
חג חנוכה שמח לכולם, מקווה שהחורף הזה יביא איתו הרבה אור לכולנו.
שירה